Engedd-e mobilozni a gyereket?

Digitális világban élünk, szinte minden percünket behálózzák az elektronikus eszközök, az internet, az online vagy telefonos kapcsolattartás. A legtöbbünknek komolyan meg kell erőltetnie az agyát, hogy fel tudja idézni, milyen volt az élet okostelefon, sőt, mobiltelefon nélkül.

Elképzelhetetlennek tűnik, miként tudtunk egyáltalán kapcsolatokat ápolni, programokat szervezni vagy a megfelelő moziműsort kiválasztani mondjuk 20-25 évvel ezelőtt. Mégis, ha a gyerekeinkről van szó, sokunk valami belső gátló-erő hatására óvatossá válik és igyekszünk minél távolabb tartani őket a készülékeketől. El kell ismerni, az internet világa valóban tartogat kockázatokat.

Mégis talán túlzásnak tűnhet a teljes tiltás – különösen ha a gyerek valóban érdeklődik a digitális eszközök iránt és nem csupán a mesefilmek világa miatt vonzza az okostelefon. Igenis, a gyerekeknek meg kell tanulniuk az okostelefon használatát ésszerű és biztonságos keretek között. Ehhez tőlünk, szülőktől szükség van bizalomra, és persze nem árt egy megbízható szervizes sem.

Az Androidszerviz.hu munkatársai például segítséget tudnak nyújtani, ha adatmentésről, vírusszűrésről vagy akár a gyerekek számára a legtöbb kockázatot rejtő közösségi oldalak szűréséről és a korhatáros tartalmak tiltásáról van szó. A szervíz mindent megold technológiai oldalról, így nekünk az marad a legfontosabb dolgunk, hogy figyelemmel kövessük a gyerekeink internetezési szokásait, hogy rendszeresen beszélgessünk velük arról, amit az interneten átélnek: a játékokról, az olvasmányokról, a hírekről és elsősorban a bennük felmerülő kérdésekről. Ne csak úgy tekintsünk a mobilozásra, mint egy jó módszerre, amivel leköthetjük a gyerek figyelmét! Nekünk magunknak is időt kell szánnunk az élményeik feldolgozására! Ez a titok.